The Rake (2018)


Az életre kelt "Creepypasta" 

A "Rake" azaz "Figyelő" ahogyan a Slender Man is, afféle interneten terjesztett modern kori legenda. Persze jelen filmünkben nem sok köze van a kitalált lény tulajdonságaihoz, amit nem különösebben hiányolok, azért fikció a fikció, hogy ne kössék szabályok. 

 Karácsony este apa tanulmányt ír egy sorozatgyilkos képzelgéseiről, aki egy lényről számol be, amely megfertőzi az emberek elméjét és szörnyűségekre veszi rá őket. Csak természetes, hogy az analizált előkerül hamarosan, éa a família leredukálódik a gyerekekre, akik szeme láttára a gonosztevő megöli magát. 

 20 évvel később megismerjük Nicole-t, akiről kiderül: az ő családja fogadta be Ben-t és Ashley-t, a két árvaságra jutott kiskölköt. Férjével költözés után vendégként várják mostohatestvéreit. Ashley a mai napig gyógyszereken él, állandó rémálmok gyötrik, és meg van győződve arról, hogy megfertőződött a gonosz lény által. Ben látszatra túl tette magát a dolgokon. A "Rake" azonban sebességbe kapcsol, és nekiáll egy bensőséges kis öldöklésnek.

 Tömör és velős a történet a maga aktív 73 percével. Mintha egy rész lenne valamelyik horror-sorozatból, a bevezetéstől eltekintve szinte egy este eseményeinek vagyunk szemtanúi. Kicsit sok a családi perpatvar, mintha még a kiszabott idő is sok lenne. Nagyon egyszerű, talán ezért ugrott be, hogy tökéletes lenne egy "Mesék a kriptából" epizódnak, ráadásul egy kis TV-filmes mellékíz is bizsergeti szájpadlásunkat. Mélységet ne is keress benne, karakterépítést, logikát szintúgy felejtsd el. És akkor, amikor mindezt megteszed, még élvezhetővé is tud válni. Mert akad itt pozitívum is a tarsolyban. Például az operatőri munka néha meglepően jól teljesít, mintha egy érdekesebb és jobb mozi része lenne, a filmzene pedig első osztályú, elragadó. Látszik a tisztelet a műfaj iránt is, főként a '80-as évek irányába, ami szimpatikus. Szörnyetegünk ügyesen van megalkotva, pontosan beleillik a fentebb vázolt nosztalgikus sémába. A végjátékra nincs spórolás a vérrel és borzongással, kárpótolni ugyan nem fog a sztori hiánya ügyében, de ezt én most leszarom, mert annyira nem volt rossz. Amolyan szörnyfilmes B-mozi, kikapcsolódásnak igazán megfelelő, bőven láttam vagonnyi gagyibb foshorrort. Bár a 16,000,000 dolláros költségvetésnek azért utánanéznék az IRS helyében...



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © Villámkritikák Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes Sponsored by Internet Entrepreneur