Könyv: Robert Masello - A Jekyll-rejtély


  Férfias őszinteséggel megvallom, az ez előtti Robert Masello kötetet, az Einstein-próféciát szégyenszemre félrehajítottam kb. a negyvenedik oldal után. Sok volt nekem a félarab feminista régésznő és a félszemű talpig becsület ex-katona kalandozása a csodálatosan zseniális Einstein-nel a negyvenes években. Mintha egy gyerek rakta volna össze ezeket a figurákat, innen-onnan összelopva, kalandfilmek és második világháborús propagandaképregények kliséiből. A  Jekyll-rejtély már jóval árnyaltabb és témába vágóbb számunkra. 

 A tartalmat egyszerűbb iderángatnom a borítóról, mint bepötyögnöm...

 "Az 1880-as évek Londonjából a mai Kaliforniába repít bennünket egy hajdani rémálom, mely úgy tűnik, sosem múlik el.

A Topanga kanyonban járőröző környezettudós, Rafael Salazar orvvadászokra számít, ehelyett egy régi ruhákkal teli ládára és benne egy naplóra bukkan. Robert Louis Stevenson hagyatéka a Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete című regény keletkezésének körülményéről szól. Rettenetes titkot tár fel – a XIX. századi, hírhedt londoni gyilkos, Hasfelmetsző Jack személyazonosságát.

A ládában a napló mellett egy titokzatos üvegcsében lapulnak a gonoszt megidéző elixír utolsó cseppjei. Aki megissza, mágikus erő birtokába kerül…

A kristálymeth labort működtető Spirith banda ördögei és Rafe küzdelmében vajon a londoni pszichopata szelleme vagy a természet szeretete és a szerelem kerekedik felül?"

 Eleinte óhatatlanul idegesített a két idősík párhuzamos futása. Fejezetenként ugrottunk az időben hol ide, hol oda. Persze mint mindent, azért egy idő múlva ezt is meg lehetett szokni. A múlt szemmel láthatóan jóval erősebben van kidolgozva, úgy érzem, ez volt a fő szál, az író Stevenson-ról és koráról sok mindent megtudhatunk, érdekes teóriát a "Dr. Jekyll..." keletkezéséről, továbbá a Hasfelmetsző gyilkosságairól is. A jelenben játszódó rész kissé gyengébb, főhőse  elnagyolt, hanyagoltabb karakter, tulajdonképpen sodródik az eseményekkel a szinte butaságig ártatlan és nemes lelkű Salazar. Ezekben a fejezetekben van, hogy szinte alig esik meg valami említésre méltó. A történet azonban ötletes, tetszetősen kapcsolja össze a Kincses sziget íróját a hírhedt sorozatgyilkossal, akit korában valóban meggyanúsítottak, hiszen a Dr. Jekyll színházi bemutatójával egy időben kezdődtek a Hasfelmetsző rémtettei. Szerencsére nekem is - aki nem igazán rajong a földhözragadt sztorikért - dobtak egy csontot, a titokzatos elixír keletkezése és hatása már a horror ismerős síkjára terel bennünket. Jól megírt, bár nem feneketlen mélységű, olvasmányos regény, érdekes és misztikus alapokkal, örömteli, hogy van olyan szál benne, ami nincs a szánkba rágva, így magunk ébredhetünk rá a végére a megoldására. Jól sikerült korrajz, horror, rejtélyek, kalandok, érdemes kézbe venni.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © Villámkritikák Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes Sponsored by Internet Entrepreneur