Alone (2020)

Mattias Olsson író-rendező forgatókönyvét felmarkolta John Hyams, és a "Tökéletes katona" tökéletlen folytatásait jegyző direktor amerikanizálta a svéd "Försvunnen" (Eltűnt) című thrillert. Az eredetihez nem volt szerencsém (egyelőre), de ez itten kérem jól megütötte a mércét.

 Jessica családi traumáját követően, férje öngyilkosságán nem tudván túltenni magát, el akar tűnni a világ szeme elől. Kis utánfutóba pakolja eddigi életét, és elindul nagyon messzire. Sajnos azonban a magányos utazást már korán tönkreteszi egy elmebeteg, aki szinte halálos balesetet okoz neki, majd követni kezdi. Mindez odáig fajul, hogy el is rabolja, egy pincében tárolja. Jessica elmenekül, de itt kezdődik csak igazán a macska-egér harc, az erdő részvétlen közegében.

Nyomasztó és kellemetlen film az "Alone". A kellemetlent jó értelemben értem. Az elején nagyon ügyesen teremtik meg a teljes elszigetelődést a világtól és a magányt. Jessica szerepében a csodás Jules Willcox mindent elsöprő szerepet játszik. Szinte együtt rezdülünk vele, szinte együtt dobban nagyokat a szív. Okos, hogy teljesen hihető lépéseket tesz, nem esik bele a film a szokásos ostoba irreális csapdába, hogy éppen felesleges hősködést, vagy bugyuta moziízű hősnős hülyeségeket műveljen. Tökegyszerű történet, mégis gyomorszorító, amiről nem csak Willcox tehet, hanem az operatőr fantasztikus munkája is. Érzékletes és gyönyörű képek, hozzá tökéletes zene adja a "nyomasztást", amelyekkel erősen "idegállapotba" hozzák az embert. Reális vonala miatt bevonja a nézőt is az élet-halál harcba, tétet dob elé és játékra hívja. Jules Willcox szeme rezdülésében, rettegésében ott van minden, kár, hogy manapság Oscar-díjat már csak szar filmek kapnak, meg kvótaszinészek. Hajszolt tempó ugyan nincs, de egy perc unalom nem hervaszt a másfél órában. A suspense néha komolyan torokszorító, köszönhetően a kamera munkájának. Motivációt ugyan nem nagyon indokolnak, talán nem is kell, vannak elmebetegek és kész. Főgonoszunk kissé semmilyen lett, az ő karakterét némileg szálkásra faragták, kevéssé kidolgozva, mint Jessicáét. Teljesített minden elvárást, amit egy ilyen thrillertől elvártam... Érdemes megnézni, ajánlott az általam említett motívumokra figyelni. 



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © Villámkritikák Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes Sponsored by Internet Entrepreneur