Freaky (2020)


  Miután a "Happy Death Day" annyira élvezetesre sikeredett, pókösztönöm zakatolása ellenére belevágtam Christopher Landon újabb filmjébe is...

 Millie a tipikus "vesztesek klubja" tag. Apja meghalt, anyja alkohollal vigasztalódik, barátai pedig a Blumhouse kikövezett hagyományai szerint egy feka lány (mintha manapság ők lennének hátrányban), és egy csőratyi kölök (meg ők, jahh...). A kisvárosban egy sorozatgyilkos aktív tevékenysége  könnyíti a népszámlálók melóját. A gonosz figura, aki egészen Jason Voorhees hasonmása, kellemeset a hasznossal egybekötve némi mészárlás után elrabol egy mágikus tőrt, amely alkalmas arra, hogy testcserét végezzen, ahogyan Chucky-nál, csak éppen ő eleven testbe, nem egy műanyag bábúba igyekszik. Millie épp kéznél van, és megesik az aktus. Különös reggelre ébrednek mindketten. A gyilkos Millie testében, a csinos tinilány szobácskában, míg a leányzó a nagydarab hentes formában valami bizarr búvóhelyen. Kiderül, záros határidőn belül újra kell rendezni a sakktáblát, azaz ismét megszúrni Millie testét a késsel, hogy minden a helyére álljon. Miközben a batár testbe parancsolt csaj ügyetlenkedését és barátai támogatásának megszerzését figyelhetjük, a magát dögössé formáló kisasszony egyfolytában a gyilkoláson töri a fejét.

 Sajnos ez a petárda már nem durrant akkorát, mint vártam. Bár az előzetes is megmutatta, hogy nem lesz olyan, mint a fentebb említett dicséretre méltó alkotás, mégis többet vártam. Annyi kiaknázatlan lehetőség, annyi alkalom szülte poén maradt ki, hogy elszomorító. A "Freaky" igazán mélyre vág, a "Happy Death Day"-jel ellentétben itt komoly gyilkolászás folyik és ömlik a vér, de a varázs elveszett. Olyan sokszor parkolópályára állunk menet közben, hogy felmerül, mennyire is akarták véresnek és mennyire ifjúsági vígjátéknak... Itt valahol az intelligensen mért humor elveszett és kissé erőltetettnek tűnik. Nincs  újszerű lendülete és a bizarr figurák sorakoztatása ugyanannyira nem szórakoztató, mint a mesés helyzetek összepakolása... Nem beszélve a kínos és erőltetett kötelező csókról, ami egy érett férfi és egy tinédzser kölyök között esik meg (bármennyire van a felnőtt testében egy tinilány...) . A történet enélkül is gördülékenyen menne, de nem maradhat ki a produkcióból, legalább a fiatalok kapjanak némi sikálást az agyuk barázdáin. Előkerült a több vér, több bél, amelyre legutóbb éppen rossz példaként mutattam rá, hogy a túlzott vérzivatar és ötletes emberhalálok csak a szellemileg retardáltak között fakaszt nevetést. Olyan ziccerek maradtak ki, amelyek hihetetlenül fájnak, a befejezés meg egyenesen már fárasztó és csak púp az egész hátára. Gagyi, meseszerű, elcsépelt. Még csak jobb sem akar lenni más ilyen filmeknél, szépen beilleszkedik butaságával közéjük. Elkapkodott mű, nyomokba humort tartalmaz, de ennek a rágónak halíze van, nem mentolos... Egyszer nézd meg, aztán többet nem is kell mondanom, tudod magadtól, mi legyen a sorsa. 

UI.: Minden humoros jelenet el lett lőve az előzetesben.



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © Villámkritikák Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes Sponsored by Internet Entrepreneur