Drakula - Horror of Dracula (1958)

 
 Jonathan Harker megérkezik Drakula gróf kastélyába, hogy könyveit rendszerezze. Ám naplójába írt soraiból kiderül: azért érkezett, hogy leszámoljon a vámpírral. Egy szép nő kéri segítségét, ám orvul megharapja, így Harker, mielőtt elragadja a kór, még karót és kalapácsot vesz magához, hogy teljesítse feladatát. A pincében azonban botor módon a nő szívét döfi át elsőnek, így Drakula időt kap arra, hogy őt is elkapja.

 Barátja, Van Helsing már csak a gróf hűlt helyét leli és kénytelen a koporsóban fekvő Harkerrel végezni. A vámpír ugyanis bosszúra éhes: Harker menyasszonyát, Lucy-t akarja, cserébe elpusztított szolgájáért. Helsing megérkezik Harker halálhírével, Lucy bátyjához, Arthurhoz és feleségéhez, Minához. Nem nagyon hisznek neki és Arthur szeretné, ha távol tartaná magát a családjától. A lány azonban már elveszett és a doktor tanácsainak be nem tartása végett el is halálozik. Bátyja a temetőbe kilátogatva szembesül a valósággal, ám Helsing megjelenik és megmenti.Itt már nincs helye a kételyeknek, Arthur is vámpírvadásszá avanzsál, főként, amikor kiderül, felesége is veszélyben van... Fel kell kutatni a gonosz búvóhelyét...

 A legendás Hammer stúdió első Drakula filmjével hatalmas sikert aratott. Itt áll össze a klasszikus formáció: Peter Cushing és Christopher Lee. A földönkívüliek és a modern technika gonoszai helyett elővettek egy klasszikus rémtörténetet, amely nosztalgikusan helyezte vissza idejét a két világháború előttre, a boldog békeidőkbe. Ráadásként szerencsére mindezt modern köntösbe öltöztették: lemetszették a sok felesleges sallangot, a romanticizmus ágait-bogait, a tölteléket félresöpörve egy feszes tempójú, emészthetőbb, igazi 20. századi horrorfilmet készítettek. Nincs idő a nyálaskodásra, szerelmes szenvelgésekre, itt vámpírvadászat folyik, nyomozás és cselekvés. Mindemellett azonban megmaradt a gótikus hangulat és díszlet is. Jót tett az egész földrajzi áthelyezése is, itt egy lovaskocsival is meg lehet tenni a távot a gróf kastélya és Karlstadt között... A városi rész ugyanis Németországban játszódik. Az időtartam is tömörítve lett, nem tart hónapokon át a történet, ráadásul az eddig szinte passzív Drakula figurája itt harcias, agresszív és gyors. Kellett ez a "vérfrissítés" a sztorinak, ami által még nekem is - akinek már a könyökén jönnek ki a Drakula sztorik, főként a Coppola-féle gejl - élvezhetővé és izgalmassá vált az ismert rémtörténet. A díszlet pazar, ahogyan a kosztümök is, színészeinkről pedig mindent elmond, hogy a filmművészetben a legismertebb Helsing és Drakula páros, a popkultúrába is ezer helyen beivódva. Cushing doktora afféle Sherlock Holmes-féle figura, bátor és eltéríthetetlenül elszánt, a professzora a vámpírizmusnak, míg Lee vámpírja veszélyes, hallgatag, nem parodisztikusan arisztokratikus, mint Lugosi, hanem sugárzóan fensőbbséges. Mindez összeadódva a rendezés hibátlanságával, teljes joggal hozta el a Hammer stúdió koronázatlan királyságát akkoriban, hogy aztán teljesen ráálljanak a horror vonalra és szebbnél szebb filmekkel örvendeztessék meg a nézőket. A legjobb Drakula feldolgozás evör, perc unalom nincs, ritmusos és mozgalmas, csodás hátterekkel, gótikus helyszínekkel és rémisztgetésekkel. Nagyon ajánlott a megtekintése!



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © Villámkritikák Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes Sponsored by Internet Entrepreneur