Éber erdő - W lesie dzis nie zasnie nikt a.k.a. Nobody Sleeps in the Woods Tonight (2020)

 Íme egy lengyel horrorfilm, talán friss szellőt hoz Közép-Európánkba, és végre büszkék lehetünk. Aszongya vannak kamerák, vannak szereplők, némi pénzmag is, semmi akadálya egy fasza kis rémtörténetnek... Gondolnánk. Tévedés. Kedvenc műfajunk legolcsóbb és legkevesebb fantáziát követelő alzsánerét választották, a slashert. Semmi bajom ugyan ezzel a válfajjal, hiszen, ha jól elkészítik, kimondottan élvezetes és jól esik a sok túltenyésztett kísértetfilm után. Ha izgalmas. Ha egyedi. Ha feszültséget teremt és felgyorsult szívveréssel kísérjük hőseinket, a jól eltalált antagonista pedig ötletes mészárlásra adja a fejét. Lássuk, mit is kapunk:

 Fiatalok érkeznek az erdő közepén elterülő táborba, méghozzá egy ú.n. "offline" üdülésre. Amely arra hívatott, hogy a telefon és internetfüggő tinédzsereket elválasszák kedvenc kütyüiktől (meg is van, miért nem lehet majd vészhelyzetben használni ezeket...) és megtanítsák őket arra, hogy az élet ezek nélkül is szép. Egy kis csapat, amely cseppet sem klisés tagokból áll, haha (dagi kocka, izomagy, cafka, furcsa lány, nagyszájú srác, és túravezetőjük Iza kisasszony...) elindul figyelemelterelő kirándulásra. Este a cafka-izomagy szex után a férfi résztvevőt egy ronda mutáns figura megöli, aki biztosan látta a Péntek 13. idevágó "hálózsákkal a fához" - agyonverési módszerét. A brigád kettéválik értelemszerűen, ennek klisés mivoltát azzal próbálták tompítani, hogy a kocka kölök figyelmezteti őket, a filmekben ez fixen halált jelent. A csapat egyik fele marad, várnak az eltűnt fiúra, a másik meg bolyongásba kezd. Vesztükre rálelnek a szörnyeteg lakhelyére, így egy "fővel" kevesebben menekülnek el. Majd megismerik az eredettörténetét a gyilkosnak, sőt, gyilkosoknak, és úgy döntenek, érdemes visszatérni, lenyúlni egy maroktelefont az áldozatokkal kibélelt pincéből. Aztán páran meghalnak, meg ilyesmi, de ez teljesen természetes egy ilyen filmben.

 Hát ennyi a sztori. Az első fél óra a tömény unalom jegyében hervassza hangulatunkat. Aztán jön a hálózsákos lopott jelenet, onnantól elkezd beindulni, de soha egy pillanatig nem tér le a bejáratott szabvány "erdőben gyilkos" vonalról. Talán az említett eredettörténettel, amelynek hatására viszont felmerült bennem, hogy ez egy paródia lehet, annyira nevetséges és groteszk, komolytalan. Valahogyan egyetlen percig nem sikerült beleélnem magam, nemhogy kizökkentettek, de bele sem zökkentem. Néha megvillan egy kis humor, hogy ne uralkodjon el rajtunk teljes mértékben a tespedtség, a környezet és hangulat érezhetően európai. Semmiféle újdonságot nem mutat fel, semmi egyéni, a recept kivonata a "Halálos kitérő" és a "Péntek 13." moziknak. A pincelejárós jelenet és beállítás egyértelműen a "Gonosz halott" klasszikusát kopizza, amelyet vehetnénk szép homage-nak, ha ez a film elismerésre méltó lenne. Kevés áldozattal kényeztetnek bennünket, cserébe józan ésszel érthetetlen hülyeségek színezik fehérre hajszálainkat, mint a vaslábú öreg, aki ismeri a sztorit és már szembe is került a mészárosokkal, de ettől függetlenül boldogan éldegél az erdő közepén. Pedig még a virgácsait is azok veszejtették el... A "Halálos kitérő" aszfaltra-belezős részeit is megnézhetjük, tényleg nem értem, most ez mi akar lenni. Sajnos unalmas volt, slasherként ennél jóval több kell, nem egy akadozó tempójú tét nélküli gyilkolgatás. Türelmetlenül néztem, majd végül lemondtam róla. Tényleg nagyon akartam, hogy jó legyen. Sajnálom. Na és persze nem lenne Netflixes, ha nem tudnánk meg belőle, hogy a lengyelek olyan bugrisok, hogy van olyan apa, aki nem örül annak, hogy a kölyke ratyi (hihetetlen, na...), meg a papok rohadék gazdag szodomiták, és a lengyel atyafiak Hitler szülinapján egyenruhában ünnepelnek részegen az erdőben. Éljen a propaganda.



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © Villámkritikák Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes Sponsored by Internet Entrepreneur