Bloody Birthday (1981)

 

Vannak filmek, nem is ritkák az ilyenek, amik olyan egyszerűek, hogy már szinte a néző kér elnézést, amiért valami érthetetlen oknál fogva a hurkapálcika  vastagságú és kidolgozottságú történet, a józan észnek is ellentmondva, mégis működik és szórakoztat. És még csak arról sincsen szó, hogy valami frenetikus színészi alakítás tornázná fel művészi magaslatokba ezeket az alkotásokat. Ilyen film volt Ed Hunt 1981-es Véres születésnap című slasherje is. Iskolapéldája annak, hogyan készítsünk kevés pénzből, közepes színészekkel, fél nap alatt megírt forgatókönyvvel (amit ő maga írt) egy időtálló horrormozit. Nem érhet a klasszikusok nyomába, ezt elismerem, de annál azért sokkal jobb, hogy feledésbe merüljön, ugyanis fájóan kevés szó esik erről a filmről. Félreértések elkerülése végett a Véres születésnap egy képzeletbeli tízes skálán nagyjából hat-hét pontot kapna, vagyis egyáltalán nem kiemelkedő, de az sem megérdemelt, hogy szinte említést sem tesznek róla.

1970 június 9.-én egy Meadowvale nevű kisváros kórházában egyszerre ad életet három különböző nő három különböző gyermeknek. Egy lánynak (Debbie) és két fiúnak (Steven és Curtis). Hogy valami misztikus is legyen a dologban ebben az időben, a gyermekek világrajöttének pillanatában, éppen teljes holdfogyatkozás van. Ez a természeti jelenség hivatott szolgáltatni  baljós előjeleket. A falat azért nem kaparjuk a félelemtől, mégis csak egy holdfogyatkozásról van szó nem az Apokalipszisről, de felütésnek nem rossz.

Eltelik tíz év, 1980-ban vagyunk. A helyszín továbbra is Medaowvale. Közelebbről is annak temetője, ahol egy nyári estén fiatal pár a kiásott sírgödörben (hol máshol) próbál egymással behatóbban megismerkedni. Mondani sem kell, hogy egy ilyen cselekmény egy horrorfilmben biztos elhalálozást von maga után. Nem fogunk csalódni ezúttal sem. A srácot lapáttal veri agyon, a lányt pedig ugrálókötéllel folytja meg valaki, majd rájuk is hányja a földet.  Másnap a helyi rendőrségtől kis is érkezik James Brody seriff a medaowvale-i általános iskolába, hogy kikérdezze a lurkókat a gyilkossággal kapcsolatban. Teljesen életszerű momentum egy ugrálókötélből egyből a taknyosokra gyanakodni, pláne egy kettős gyilkosság okán, de mindegy. Nem a forgatókönyv a film erőssége. Természetesen egyik gyerek sem tud semmiről, de legalább megtudjuk, hogy a tíz évvel ezelőtti holdfogyatkozáskor megszületett három csecsemő egyike, Debbie, a seriff lánya. Aki feltűnően jó barátságban van két másik osztálytársával Stevennel és Curtisszel. A kép elég hamar összeáll. A három gyerkőcöt, bár nem testvérek, de összeköti születésük különössége így elválaszthatatlan barátok és, mint később kiderül, tettestársak lesznek. A film ugyanis nem sokáig titkolja, hogy ők hárman azok, akik a két fiatallal végeztek a temetőben. És később még egy sor másik felnőttel, válogatott módszerekkel. Elsőként a gyilkosságban nyomozó seriffet, Debbie édesapját teszik el közösen láb alól egy balesetnek álcázott gyilkossággal. Majd következik a hepciáskodó tanárnőjük, akit az egyik kissrác lő agyon a suli szertárában, Debbie apjának fegyverével. A többiek pedig segítenek eltakarítani a hullát és a nyomokat, vagy éppen biztosítani a terepet, hogy senki se akadályozhassa meg az épp aktuális mészárlást. Általában ez a felállás. Egyikük gyilkol, a másik kettő pedig alibit, fegyvert biztosít, vagy éppen lesben áll, hogy senki se zavarhassa meg őket. 

Szemtanú tehát nincsen, gyanakvás is csak egyetlen személy, Debbie nővérének a barátnője részéről, de pechjére a kisváros őt gondolja komplett idiótának, amiért három tízéves gyereket gyanúsít a gyilkosságsorozattal kapcsolatban. Érthető, ha Debbiék következő, és egyben végső, célpontja a gyanakvó Joyice és annak öccse, a szintén osztálytárs Timmy lesz. 

Hogy végül sikerül-e a három gyerkőcnek végeznie Joyice-szal és Timmy-vel az maradjon titok, akit érdekel az nézze meg a Véres születésnapot, mert minden egyszerűsége ellenére remek darab. Ha vérben éppenséggel nem is tocsog bokáig a film, de egy ízig-vérig igazi slasher, ötletes elhalálozásokkal, és nem utolsó sorban gyilkos gyerekekkel, ami azért nem egy szokványos történet. Már ezért megérné, hogy több figyelmet kapjon.



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © Villámkritikák Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes Sponsored by Internet Entrepreneur