Túlvilági megszállottság - Significant Other (2022)

 

  Egy horror, amelynek elején lezuhan valami az égből, nálam előnnyel indul. Ebből a szempontból egyszerű ember vagyok. Máris megtudhatom, hogy földöntúli, -kívüli erőkkel lesz dolgom, nem hegyi mutáns kannibálok, vagy sorozatgyilkosok tobzódását fogom nézni másfél órában. Szeretem én azt is, de a horrorban a természetfeletti szál vonz engem a legjobban. Micsoda megkönnyebbülés volt a Péntek 13. sorozatban, amikor kiderült: Jason nem csak egy szimpla tébolyult gyilkos, hanem valami elpusztíthatatlan.

 Nem vagyok benne bizonyos, hogy a hazai "Túlvilági megszállottság" cím vajon hivatalos-e, vagy csak ránézésből adta neki valaki, mindenesetre tartalmaz némi félrevezetést (túlvilági) és spoilert is. Az eredeti cím tökéletes és kifejező, emellett titokzatos is. A Dan Berk és Robert Olsen iró- rendezőpáros gondoskodott arról, hogy ne csak az elnevezés legyen egyedi, hanem az alkotásuk is.

 Lássuk főszereplőinket:
Harry: Jókedélyű, életvidám, figyelmes, kedves és fülig szerelmes.
Ruth: mosolytalan, kedvetlen, pszichés problémákkal terhelt fapicsa.

 Szóval eme megnyerő páros indul a vadonba táborozni, persze Ruth még a túrázástól is retteg, szerencsére párjának igen nagy a türelme. Harry elkalauzolja egy festői tájra, egy szakadék szélére, ahol hat éves kapcsolatukra alapozva megkéri a lány kezét, aki erre rögtön pánikrohamot kap. Jellemző. Ruthnak a gyermekkora is kellemetlen volt, szülei rosszul sikerült házassága okán, ezért hallani sem akar ilyesmiről, tehát szépen visszautasítja a romantikus fiatalembert. Innentől kezdve feszültség költözik kettőjük közé, a hangulaton az sem javít, hogy találnak egy döglött szarvast, amelyet valami furcsa fekete anyag borít. Másnap reggel Ruth elindul egy tekercs vécépapírral, hogy...őőő... virágot szedjen. Véletlenül egy barlangba botlik, amelyben különös kék nyálkatócsára bukkan... Majd hátrafordul és szembe találja magát valamivel, amely sikolyra készteti... Amikor Harry rátalál az erdőben, a lány már máshogyan viselkedik, érezhetően megváltozott és azt kéri párjától, vigye vissza arra a helyre, ahol megkérte a kezét és tegye meg újra, nem fogja kikosarazni...

 Ennyit tudtam csupán leírni a tartalomból, hogy ne lépjek olyan területre, amely elronthatná az élményt. Az ezt követő események ugyanis minden létező klisét félredobva haladnak tovább, felborítják az íratlan szabályokat és a magam részéről elképedt, de örömteli vigyorral kísértem a befejezésig a megszokott pályáról kisiklatott sztorit. Volt egy pillanat, amikor megállítottam és a telefonomon utánanéztem, nincs-e a film műfaji meghatározásában feltüntetve a "vígjáték" kategória is. Nem tudtam mire vélni a bizarr cselekményt, amely a végére vad ménesként szabadul el. Jól asszisztáltak ehhez a szereplőink is, akik, mint fentebb leírt karakterismertetőmből kiolvasható, valóban sikeresen adták a nehézségeken felülkerekedni igyekvő párt, Ruth figurája pedig okkal lett antipatikussá formálva a hibáival. Az operatőri munka hibátlan, a táj jelenttől függően hol félelmetes, hol alkalmas a romantikára, a pánikrohamos jelenetek szédítőek. Tud nyomasztó és klausztrofób is lenni, bár sci-fi - thrillernek van nevezve, valójában horror, bár azt hiszem a műfajokon átívelő egyedisége miatt nehéz lehetett behatárolni. Tartalmaz ám logikai hibákat is, de a fejre állított történet elnyeli ellenkezésünket, mert a végkifejlet így jön ki perfektre... Ez a film nem mindennapi és rendhagyó, igazi élvezet és szórakozás, aki viszont ragaszkodik a rémfilmek törvényszerűségeihez és lebetonozott rendszeréhez, annak talán nehezen veszi be a gyomra. Nézd meg.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © Villámkritikák Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes Sponsored by Internet Entrepreneur