Microwave Massacre (1983)

 

Bárgyú és faék egyszerűségű történet, kidolgozatlan, elnagyolt karakterek, tehetségtelen színészek, ostoba dialógusok, szelektív hulladéktárolóból kikukázott forgatókönyv, de ugyanakkor jó erős irónia is a műfaj felé. Nagyjából így lehetne összefoglalni a magát nemes egyszerűséggel "minden idők legrosszabb" horrorfilmjének aposztrofáló Microwave Massacre című, Wayne Berwick rendezte rettenetet.  

Természetesen annyira azért nem rossz, mint amennyire ezt önmagáról, olcsó reklámfogásként elhitetni próbálja. Tény és való, hogy minden elemében szar és a teljes amatörizmus jellemzi, de mégis működik és szórakoztat a maga bárgyú, ostoba, debil módján. Bár ezzel kevesen lehettek úgy, mint például  én mert a Microwave Massacre leforgatása után egy röpke húsz éves szünet következett a rendező életművében. A film történetét jegyzőjében harminc, a forgatókönyvírója pedig ezzel a műremekkel a maga részéről egy életre le is tudta az alkotás fárasztó foglalatosságát. A csúcson kell abbahagyni, gondolhatták. Mondjuk azt erősen kétlem, hogy a film hatalmas bevételéből tudtak két-három évtizedig elvonulni, még akkor sem, ha szinte biztos, hogy pozitív mérleggel zártak, mert a kiadási oldalon végül aligha szerepelhetett háromjegyű számnál több. Mindegy is, megérdemelték, hogy letegyék a kamerát, tollat, papírt és pihentessék a megterhelt szürkeállományukat, mert ők már letettek valamit az asztalra. Ha egy zsák fost is, de azt mindenképpen odavágták. Ami, mint jeleztem igenis szórakoztató, élvezhető és nagyon jó kikapcsolódás.

Akkor is, ha ezt az egészet történetestül, leforgatásostul egy középiskolás médiaszakkörös taknyosa is bármikor összerántaná egy délután alatt, úgy, hogy közben a második részét is elkészíti. De nem tette, és azóta se sokaknak sikerült ennyire lealjasulnia úgy, hogy az ne untassa a nézőt a halálba. Mert ehhez abban a szívmelengető, pc.-mentes aranykorszakban kellett élni, filmet készíteni, ami sajnos már soha a büdös életben nem jön vissza.

Kellemes időtöltés, hamisítatlan 80-as évek, kötelező darab.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © Villámkritikák Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes Sponsored by Internet Entrepreneur