Árnyék - Hagazussa (2019)

 

 Egy talán kevésbé ismert filmet ajánlanék, az osztrák Lukas Feigelfeld alkotását, ami erősen rétegfilm, magyarán közel sem biztos, hogy nagyszámú rajongótáborral fog bírni nehéz befogadhatósága, lassúsága, borzasztóan komor hangulata, a szinte elhanyagolható mennyiségű dialógusa (szerintem 20-30 mondatnál sokkal aligha volt több a filmben), a minimális cselekménye miatt. 

Erősen hangulatfilm, értve ezalatt azt, hogy ha nem tud az ember ráhangolódni, nem kapja el a film monoton, rideg, keserű, semmiféle pozitív kimenetellel nem kecsegtető (és ezzel nem is szolgáló) csordogálását, akkor bizony reménytelen, hogy lekösse. A Hagazussa egy határtalanul nyomasztó utazás az 1600-as évek boszorkányoktól rettegett és a pestistől rohadó, babonás, misztikumokkal átszőtt világába, valahol az Alpok hegységének erdejében. 

Az biztos, hogy kuriózum, hogy egy nagyon szépen fényképezett és igen súlyosan lehangoló alkotás, de nem tudom elképzelni, hogy túl sokan végig tudnák nézni a lassúsága miatt. Kicsit sajnálom, hogy még egy hangyányit nem erőltették meg magukat és nem tettek alá egy erősebb történetet, mert akkor egy korszakos film lehetett volna, mint mondjuk a The VVitch. Így is erős film természetesen, csak nagy valószínűséggel megmarad rétegfilmnek, ami nem baj, csak több figyelmet érdemelne. Mondjuk az is igaz, hogy az nem feltétlenül a film hibája lesz, ha kevesen látják az értékeit.

Én a magam részéről látom.




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © Villámkritikák Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes Sponsored by Internet Entrepreneur