A Snowtown-i gyilkosságok - Snowtown (2011)

 Nagyon kegyetlen, lélekgyilkos film, de mindezek mellett minden ízében zseniális, ha ezt a szót lehet rá használni. És miért ne lehetne, ha egyszer az ausztrál Shaun Grant forgatókönyvíró és Justin Kurzel rendező első közös nagyjátékfilmje a legapróbb részletekig, az utolsó mellékszereplőig egy profin felépített és megalkotott mű. Igaz az is, hogy nem volt nehéz dolguk, hiszen a film alapjául igaz történet szolgál. 

(1995-1999 között Snowtownban két ausztrál férfi 11 embert kínzott meg válogatott kegyetlenséggel, majd ölt meg és tüntetett el savval teli hordókban. Tegyük hozzá, hogy áldozataik többnyire rovott múltú egyének voltak, akik valóban nem kívánatos tagjai egyetlen közösségnek sem, a gyilkosok ezzel igazolva is látták tetteiket.)

Ritka nyomasztó, sötét és beteg egy film. Nem az az alkotás, amit még egyszer újranéznék, amit csak tovább erősít a már említett megtörtént volta, így ha lehet még nyugtalanítóbb, még felkavaróbb az ennek ellenére is igencsak jó mozi. Ebben a filmben nincs jó és rossz, mindenki egyformán megérdemelné azt, hogy meghaljon. Azok is ellenszenvesek, akiket a társadalom hulladékaként néhány önkéntes igazságosztó a maguk teljes közönyével és igazságuk tudatában halálra kínoz, de hát az "ítélet végrehajtók" sem különbek, akik természetesen mindvégig annak érzik magukat. Nyomasztó, hogy ezt az egészet úgy tálalja a film, mintha teljesen természetes lenne eldönteni ki az, aki nem érdemel további életet, ki az akit ki kell szelektálni a világból. Tény és való, hogy többségében valóban rohadt egy alakok, akiket feldarabolnak, megkínoznak, de azok sem éppen normálisak, akik mindezt sztoikus nyugalommal megteszik (vagy a kisváros lakói, akik asszisztálnak hozzá), mintha csak a szemetet vinnék le hétvégén a sarokra. Igaz, hogy a negatív szereplők, gyakorlatilag csak az van a filmben, között is van különbség. Aki toronymagasan kimagaslik közülük az a kisvárosba idegenként érkező, úgymond kívülálló John Bunting (Daniel Henshall). Az ő személye körül forog a történet. A kedves, joviális és nagyon karizmatikus figura szép lassan ráerőlteti az akaratát, elképzelését a kisváros valamennyi tagjára, hogy ideje megtisztítani Snowtownt a szeméttől, az oda nem illő, a közösséget mérgező városlakóktól. John karizmája, lehengerlő és megnyerő személyisége rá is veszi a közösség tagjait, hogy partnerei legyenek ebben az őrületben. Amíg csak a valóban alja emberek kerülnek John "kezei" közé, a dolgok mondhatni rendben is mennek, de egy idő után az egész megállíthatatlanná válik és bedarál jót és rosszat egyaránt.

A Snowtown nagyon súlyos film, kemény idegrendszer kell hozzá, de egyszer mindenképpen megéri megnézni, akkor is, ha még napokig nyomasztani fognak a látottak.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © Villámkritikák Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes Sponsored by Internet Entrepreneur