Könyv: Jack Ketchum: Holt idény


 Nemrég már méltattam Jack Ketchum "A szomszéd lány" című alkotását, amely lelkileg igen megterhelő regény. Az Agavé kiadó egy príma előrelépést tett a világhírű, ám persze hazánkban ismeretlen horrorszerző nyilvánossággal való megismertetésével, ugyanis kiadta a "Dead River"-trilógia első részét. Csak reménykedni tudok, hogy ezt a jó irányt tartani fogják és valaha ott pihenhet a könyvespolcunkon a teljes kegyetlen széria. Ezt követi az "Offspring" és a "The Woman", amelyek meg is lettek filmesítve - teszem hozzá, hogy utóbbi az egyik kedvenc mozim, hiszen végletekbe menően csupaszítja le a barbárság és civilizáltság közötti átívelő hídat: a legmocskosabb vágyakat és ösztönöket mutatja be mesteri módon - itt már csak kapkodhatjuk a fejünket, melyik taszítóbb: korunk kispolgári létének jelmeze alatt megbúvő gennyedző métely, vagy a szinte ősemberi-kannibál félállati lét szennye. Normális embert nem hagyhat hidegen, azt biztosra veszem. Ezek után történt még egy folytatás filmvászonra, a Darlin', amelyet már az előző részek főszereplője, Pollyanna McIntosh írt és bár tisztelem a gyönyörű hölgy tehetségét, de nem igazán volt akkora durranás, mint elődei...

A kiadvány a szokásos Agavé-formátum, a borítója sokat nem árul el annak, aki a kirakatból nézegeti, nem is sajtheti, hogy mi rejlik azon a 220 oldalon, amely letehetetlenné teszi és csodálkozásra készteti a mit sem sejtő olvasót - vagy éppen gyors mellőzésre, ha nem bírja a gyomra az elképesztő mocskos brutalitást, trancsírt és iszonyú kínzásokat - netán émelyítő szexuális aktusokat. Tehát minden adott, hogy ezt a könyvet imádjam. Hogy ne sokat szarakodjunk, bemásolom a könyv fülszövegét:

Valahol a sűrű erdőségekkel borított Maine állambeli kisváros, Dead River tőszomszédságában egy elhagyatottnak tűnő hétvégi ház áll. Baráti társaság gyűlik most itt össze, hogy kipihenje a nyüzsgő nagyvárosok forgatagát. Az óceánparti kilátás, a jóleső elszigeteltség pihentető napokat ígér, ám a nyaralás hamar rémálomba csap át.

A sötét rengetegből ugyanis kíváncsi szempárok figyelik őket. Elvadult, húsra éhes embercsalád vadászterülete ez, akik csupán arra várnak, hogy leszálljon az éj. És mindössze pár óra alatt hat civilizált fiatal, valamint a kisváros megfáradt, öreg seriffje ráébred, milyen primitív is az ember a felszín alatt, és mennyire nincs határa az életösztönnek. 

Áldassék az Agave, amiért elhozta számunkra a könyv teljes verzióját. Az írótól ugyanis a kiadója egy igazi bombahorrorban állapodott meg, de amikor megkapták, arra kényszerítették Ketchum-öt, hogy csonkítsa meg (na, ez pont illik a regényhez...), írja át, mert eladhatatlannak minősítették ezt az elképesztő halálorgiát. Mivel kezdő alkotó volt, beleegyezett, olyasmik megváltoztatásába, hogy a mi történik a leharapott pöccsel, vajon kiköpjék-e, vagy az emberi bőr cserzése, húsából kolbász készítése, ráadásként amolyan fél-happy endet is követeltek... Az író szerint az alkudozások ilyen szinten folytak: "Lemondok erről a halálra verésről, ha meghagyod a lefejezést".

Mondani sem kell: a '80-as évek elején még így is veszett vihart kavart az ultraerőszakos könyv, hamar lekerült a boltok állványairól - mi lett volna, ha ez, az eredeti verzió lát akkoriban napvilágot... ?

A "Holt idény" engem némileg Richard Laymon "Sötét erdő"-jére emlékeztet, amely szintén majdnem tönkretette az angol horrorművész karrierjét, csak annál jóval összetettebb, pörgősebb, brutálisabb és ezerszer kidolgozottabb. Ez egy kiforrt könyv, hibátlan, kibontakoztatott és ráadásul annyira filmszerűen van papírra vetve, hogy nem tudod nem magad előtt látni és nem tudod elhagyni a pörgő cselekményt. Ketchum ugyanis szinte prózaian dokumentál, az érzelmek és a borzalmak némileg távolságtartó leírásával, amely magával ragadó jelleget ad. Emellé azonban jó érzékkel teszi a karaktereket szerethetővé, helyez gondolatiságot  és ravasz mélyebb értelmet mondanivalójába. A maga vulgáris természetében bemutatott belezéseknek, a gyomorforgató leírásoknak nincs párja - Magyarországon hasonló horror regény még sosem jelent meg. Nincs finomkodás, csak feszült izgalom és brutális események - kaszával levágott fejű gyerek, roston sütés, szétloccsantott gyerekfejek, állatias szex... Ez mind a "Holt idény", amely letehetetlen és minden ujjad megnyalod utána.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © Villámkritikák Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes Sponsored by Internet Entrepreneur