The Secrets of Emily Blair (2016)

 

 Vajon mekkora tűzijátékra számíthatunk egy olyan filmtől, amelynek már a címe is erős ötlettelenségről tesz tanúbizonyságot? A fantázia-túltengésről egyáltalán nem árulkodó Emily Blair elnevezés könnyedén kikövetkeztethetően az "Ördögűzés Emily Rose üdvéért" és az "Ördögűző" főszereplőjének, Linda Blair nevének összekapcsolásából született. Persze azt hozzátehetjük, hogy valami különös oknál fogva a horrorok 80%-ában szerepel egy-egy Emily. De itt még nincs vége: Emily párját William Regan-nek hívják, amelyből a "Regan" a Linda Blair által játszott kislány az "Ördögűzőből". Ez a félig tisztelgés, félig önként bevallott lopás már előre beárazza a filmet és prekogníciónkban nem is kell nagyon csalódnunk, bár néha, amikor kicsit elszabadul a sémáktól, még fogyaszthatóvá is válik. Következzék a történet:

Emily életében két nagy változás következik be: Will megkéri a kezét és megszállja az ördög. Az eljegyzés ténye sajnos nem tudja elnyomni az utóbbi esemény okán bekövetkező rossz érzését. Az egész ott kezdődik, amikor az ápolónőként dolgozó hölgyre vérvétel közben rátámad egy elmebetegnek tűnő hajléktalan és száját az övére tapasztja. (Láttam már ilyen akciót egészen más műfajú filmben is...). Valami sötét áramlik át Emilybe és lelke hirtelen egy kietlen pusztán találja magát szexi pendelyben, ahol minden fakó és állandóan fúj a szél, ráadásul egészen a végkifejletig valami démonszerű lény állandóan leveri, mint mocsárláz a bantunégert. Emily innentől különösen kezd viselkedni, mintha magában beszélne, az eljegyzési buliján pedig rámászik az egyik kollégájára, ebben a helyzetben talál rájuk a meghívott Avital atya. Persze a pap itt még nem gyanakszik, csak elkönyveli magában ordas kurvának. A kereszt is zavarja majd a templomi szertartás előkészítőjén elküldi a faszba a lelkipásztort és telibe okádja az asztalát, ami merő udvariatlanság - én kocsmában is az asztal alá szoktam hányni, mert úriember vagyok. Otthon ezután ribancnak öltözik és durván akar szexelni vőlegényével (furcsa egy démon ez...), de a fiatalember felháborodik (furcsa egy fiatalember ez...), ezért a nő lelép és meglátogatja legjobb barátnőjét. Vele bezzeg nem akar szexelni, hanem öngyilkosságnak álcázva kinyírja, majd édesdeden elalszik, míg párja lélekszakadva oda nem ér. A rendőrségi kihallgatás után mi sem természetesebb, hogy Will hazaviszi gyilkos nőjét majd békésen szunyókál, mígnem Emily meg akarja lékelni egy konyhakéssel - de itt fellázad hősnőnk lelke az asztrálsíkon, és nem hagyja, hogy ez megtörténjen... Persze megint kap egy parasztlengőt és kifekszik.

Will rájön, hogy ennek fele sem tréfa -úgy látszik a megölt barátnő szerinte csak afféle apróság volt, amelyet a szerelem könnyedén áthidalhat- és elkotródik végre segítségért Avital atyáért. A pap, aki egészen úgy néz ki, mint Gusztáv a rajzfilmsorozatban, nem hisz neki, de egy könnyed látogatás a sajnos csak magából kivetkőző Emily-nél rögvest meggyőzi. Nem hiszed el, de ő is segítségért siet egy volt paptársához, akit még ő dobott ki a szakmából pont ördögűzés miatt. A faszi nem akar nagyon kötélnek állni, ennek ürügyén isznak és verekedni kezdenek, mert nem sietős, aztán immáron felvértezve lelküket a gonosz ellen felkerekednek, hogy harcba szálljanak a démonnal. A kiérkező rendőrség megzavarja az exorcist party-t, de Emily vérengzésbe kezd, hogy megkönnyítse az ördögűzők dolgát, akik becsavarják párnahuzatba, mint Marika néni a spórolt pénzt és a templomba viszik, hogy kipenderítsék a nő bomba testéből a rohadék gonoszt...

Egészen szórakoztató tud lenni a film, ha nem zavar, hogy minden összetevőjét láttad már valahol. Olykor még meglepetést is okoz, amikor a műfaj által megszabott mederből kilépve Emily rendőröket mészárol. A nagymértékben televíziós fílinget közvetítő alkotás igazi gagyi, de a jobbik fajtából: engem legalábbis lekötött, holott a forgatókönyvben hemzsegnek a klisék és viccesen értelmetlen momentumok, néha pedig féregjáratnyi lyukak képződnek. Az egyik ilyen, amikor a megszállott nő elmenekül ördögűzői elől, aztán órák múlva, mint egy magát kitomboló kutyus, már hazatér hozzájuk. Hol volt addig? A parkban hancúrozott más démonokkal, bokrokat pisilt le, csontot kapart elő? Semmiféle magyarázat, miközben mi még percekig azt hisszük, hogy ez valami fontos eltáv volt, mondjuk legyilkolt pár mellékszereplőt. Vagy a fentebb említett tény, miszerint a fickója csak úgy hazavitte Emilyt, miközben tudta, hogy az kinyírta a barátnőjét. Amúgy is minden szereplő teljesen irracionálisan viselkedik, csak, hogy kövessék a forgatókönyvet, amelyet gondolom egy tinédzser jegyzett, miután megnézett pár filmet a műfajban. Emeli viszont az egész fényét a gyönyörű Ellen Hollman, Emily szerepében, aki nemcsak, hogy jól szerepel, de a második nő Alyssa Sutherland után, aki megszállottként is piszkosul szexi. Amúgy még ez is pozitívumként felhozható, hogy a színészek egészen jól alakítanak, kivéve mondjuk Will anyját, de az amúgy is leírhatatlanul ripacsnak lett megírva. A zene és a megkomponált zörejek is segítenek lenyelni a keserű tablettát, miszerint a szkript egy hetedikes matek óra alatt összedobott halovány történetecske. Kiszámítható, innen-onnan tolvajlott, de még így is gyenge események, feszültség és izgalom nélkül, szóval nem fog leverni a víz, ha megnézed. Amolyan Tesco gazdaságos ördögűzős film, hasonlít az eredetire, de tudod, hogy műanyag az egész és nem okoz túl nagy élményt. Viszont nem ellenszenves, mint sok hasonszőrű erőltetett produkció, inkább olyan aranyos a maga módján. Egyszer nézhető.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © Villámkritikák Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes Sponsored by Internet Entrepreneur