A kúria - The Manor (2021)

 

 Horror egy nyugdíjas otthonban? Ritka ugyan, de előfordul, lásd a zseniális Bubba Ho-Tepet, a felülmúlhatatlan Bruce Campbell főszereplésével. Az amazon is a Blumhouse segítségével befizetett egy körre a pelenkaszagú és hintőporos környezetben, lássuk, hogyan is sült el.

 A 70 éves Judith egy gyengébb agyvérzés után úgy érzi, nem akar lányának és unokájának, a tinédzser Joshnak a terhére lenni, ezért keres magának egy öregotthont. Kellemes, kis erdöcskéhez kapcsolt kastélyban pihenhet meg időskorára, ám hiába puccos, attól még ugyanaz a hely, ahová bedugják meghalni az időseket - ám Judith jóval elevenebb a többi bentlakónál. Szobaszomszédja kissé őrültnek tűnik, folyton arról beszél, hogy valami figyeli és várja a halálukat. Miközben megismerkedik egy jobb egészségi állapotban leledző hármassal és élvezi társaságukat, egyre különösebb dolgok történnek. Az otthon pedig szinte börtönné válik, hiába a sima modorú személyzet, telefont nem használhat, kísérő nélkül még a kertbe sem mehet ki. Éjjelente egy különös lény kísérti, amikor beszél erről, azt természetesen demenciának veszik és elkezdik begyógyszerezni. Szobatársa meghal, melynek kapcsán gyanúja bizonyossággá válik. Mindenáron ki akar jutni a bizarr helyről.

 A kissé tévéfilmes hangulatú 81 perces filmecske nem egy atomvillanás. A higgadt tempóban csordogáló történet a végéig megmarad annak, ami: egy közepes misztikus thriller, természetfelettivel megspékelve. Megbánni egyáltalán nem bántam meg, hogy végignéztem, a hangulata engem megragadott, szeretem az ilyen "nyugis" horrorokat. A rejtélyek nem kitalálhatatlanok, enyhén klisés is, de nem kapunk tőle gastritist, inkább olyan otthonos, mint amikor évente egyszer visszatérünk egy kedves étterembe nyaraláskor. Negyven fölött néha lehangolónak is hat, hiszen nekünk már közeledik ez a kor és kellemetlen látni, hogy harminc év múlva egyetlen szórakozásunk a bridzselés és a totyogva megőrülés lesz. Sokszor pedig a tehetetlenség is elfogja a nézőt, hiszen akkor majd már legyengülve a teljes kiszolgáltatottság vár. Szóval nem kellemes élmény, de nézzük a zsáner főbb pontjait. Izgalom: néha azért sikerül feltornászni az adrenalint, még ha nem is veszélyesen. Feszültség: ez is kis adagokban, hiszen mint fentebb írtam, elég "nyugis", ám az érdeklődésünket folyamatosan fenntartja - annak ellenére is, hogy sejtjük a következő lépéseket. Vér és csöcsök: na ez végképp nincs - utóbbit nem is bánom, tekintve, hol is játszódik a sztorink. 😃 A CGI nagyon jól sikerült, látszik, hogy ezen nem spóroltak, de tegyük hozzá a színészeken sem, hiszen Barbara Hershey (a szép emlékű The Entity főszereplője) perfektül alakít és meg kell mondanom, még 70 felett is vonzónak találnám, ha én is annyi lennék. Nem is volt itt semmi hiba, csak a forgatókönyv lanyhasága, hiszen jóval intenzívebb élményekhez vagyunk szokva. Egy korrekt és nézhető iparosmunka, kényelmesen ellazító mozi. 



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © Villámkritikák Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes Sponsored by Internet Entrepreneur